Terug naar overzicht

Het bierdieet van Dikke Willem

maart 2012

Het bierdieet van Dikke Willem
 
Op dieet
Een lezeres mailde mij haar succesdieet. Samen met haar man was ze flink afgevallen volgens het concept van calorieën tellen: als je er maar voor zorgt dat je minder energie inneemt dan je op een dag verbruikt, dan val je af. Het aardige in de mail school in het verschil dat beide echtelieden maakten in de leefregels: zij hield zich aan alle voorschriften van goede voeding van het Voedingscentrum, hij volgde het bierdieet.
 
Bierdieet?
Ik dacht even dat ik voor de gek werd gehouden, maar een zoektocht op internet leerde dat het echt bestaat. Het bierdieet is een paar jaar geleden bedacht door een handelaar in vijvervissen, Willem de Groot - toen 120 kilo zwaar -, bijnaam Dikke Willem. Hij wilde graag wat kilo's kwijt maar kon zijn dagelijkse biertje niet missen.
Willem bestudeerde de richtlijnen van het Voedingscentrum, berekende dat hij zou afvallen als hij dagelijks maximaal 1700 calorieën innam, maar calculeerde wel twee flesjes bier (260 calorieën) per dag in. Dikke Willem viel af, kreeg veel vragen van bekenden die hem toch die biertjes zagen drinken en zo kwam van het een het ander. Een website werd geboren, in Willem bleek een aardige columnist te schuilen en een boek met gebundelde columns en recepten werd uitgebracht. Als klap op de vuurpijl werd zijn dieet serieus beoordeeld door het Voedingscentrum, dat het - met de kanttekening dat er te weinig vis en zuivel in zit en dat het altijd oppassen is met alcohol in verband met gewenning - eigenlijk een prima dieet vond. Sindsdien volgden - naar verluidt - duizenden mensen dat bierdieet. Mannen vooral, want volgens Willem wijst de praktijk uit dat mannen dit beter kunnen volhouden".
Ik vind deze uit de hand gelopen gimmick een van de leukste diëten die er te vinden zijn. Omdat het de hele industrie rond afvallen met een flink vette knipoog wegzet. En rijk zal Willem er niet van zijn geworden. Ik hou niet van bier. Wel van wijn.
Ik heb, net als Willem, mijn wijntjes vakkundig in mijn verder best strikte leefregels ingepast. Geen alcohol drinken met het oog op de calorieën heb ik slechts vier weken kunnen volhouden. Daarna stond ik mezelf alleen in het weekend een glaasje toe en inmiddels eindigt elke dag met een goed glas wit. Het wordt wat mij betreft tijd voor een nieuwe dieethype: lekker slank met een beetje drank.
 
Bron: Dagblad De Limburger, Woensdag 25 januari 2012 door Kitty Borghouts

Terug naar overzicht