Terug naar overzicht

Overschuimers 04-2012

april 2012

Overschuimers
 
De eerste lentedagen dienen zich al weer aan, terwijl het nog maar maart is, het lijkt erop dat de zomer ook dit jaar weer in april gaat vallen. Het kacheltje moet ’s avonds nog wel aan maar overdag begint het er al weer op te lijken. Het wordt alweer tijd om aan zomerbieren te gaan denken en niet alleen denken, ook om ze te gaan brouwen. Als de zomer echt in het volgende weekend valt is dat pech want dan gaat het niet meer lukken. En dat terwijl er nog bokbier in de handel is. Misschien komt het omdat Erwin Krol plotseling verdwenen is, dat de seizoenen zo door elkaar lopen. Andersom kan ook natuurlijk, dat hij gevlucht is omdat hij compleet van de wap is geraakt door al die seizoensverwisselingen. Crowded House zong ooit het fraaie liedje “four seasons in a day”, daar lijkt het wel naartoe te gaan.
Genoeg over het weer, er zijn ernstiger zaken, zoals de vraag of het kabinet het gaat redden. Lacht Rutte nog over een maand? Zal Wilders grijze haren krijgen (voor zover zichtbaar onder het peroxide)? Glorieert de communistische heilstaat alsnog onder leiding van Brabantse Emiel? Wie zal het zeggen. Er wordt druk onderhandeld in het Catshuis, zouden ze daar ook af en toe een stevige Trappist bij pakken? Rutte niet, denkt Pol, dat is meer een pilsdrinker. Verhagen kan het beter laten, als hij een Trappist pakt is de kans groot dat hij te horen krijgt dat het feit dat er priesters zijn die kinderen pakken al erg genoeg is. Katholiek Nederland heeft zonder Verhagen al genoeg uit te leggen. Wilders zal wel azijn drinken. Nee, veel Trappist zal er niet doorheen gaan.
Bezuinigd zal er hoe dan ook wel worden. Pol merkt dat al heel sterk in zijn werk, op psychiatrische zorg wordt flink bezuinigd en er zullen banen verloren gaan. Pol zelf heeft nog niet direct iets te vrezen maar veranderingen zullen er zeker komen en we zijn nog lang niet klaar met bezuinigen. Vergeleken met Griekenland, Portugal en andere wijndrinkende landen valt het hier dan nog mee. Hier is de jeugdwerkloosheid ook stijgende maar niet vergelijkbaar met voornoemde landen waar zo ongeveer geen enkele schoolverlater of afgestudeerde nog een baan krijgt. Hadden ze maar bier moeten drinken.
Moeten we dan maar gaan wanhopen? Crisis, werkloosheid, hypotheekrenteaftrek op de tocht, moeten we het opgeven?
Pol denkt van niet, zolang we nog water kunnen veranderen in bier is er nog leven voor de dood. Mocht de euro echt niets meer waard zijn dan kunnen we altijd nog ons bier ruilen voor bijvoorbeeld iets te eten, een warme trui, een tank benzine of iets anders. Van de bostel kunnen we krentenbrood maken of we geven de bostel aan een boer in ruil voor een mooie sukadelap. Die stoven we dan weer in ons bier en ruilen dit tegen enkele kilo’s mout. Daarvan maken we weer een nieuw brouwsel en zo komen we makkelijk aan de kost. Een brouwer hoeft dus nooit te wanhopen. Waar bier is, is leven.
Mochten we het niet alleen af kunnen, dan is intreden in een klooster waar gebrouwen wordt ook nog een optie. Er schijnen nog Trappistenkloosters bij te komen dus plaats zal er wel zijn. We leren dan ook een en ander over het verbouwen van voedsel en omdat Trappisten moeten werken zullen we ook nooit werkloos raken. Dat we in het klooster veel eerbied moeten hebben voor Jezus is ook goed.
Jammer voor sommigen dat hij water veranderde in wijn en niet in bier maar je kunt niet alles hebben.
 
Pol de Schuimer

Terug naar overzicht