Terug naar overzicht

Overschuimers 05-2012

mei 2012

Overschuimers
 
In huize Pol klinken de laatste dagen onheilspellende geluiden die door de meeste mensen in verband worden gebracht met het zeehondencentrum in Pieterburen. Er is echter geen zeehond te bekennen in het huis, wel een gewone landhond maar die houdt zich over het algemeen gedeisd. Na een heel leuk weekend in Lille (aan te raden voor museumliefhebbers maar zeker ook voor bierliefhebbers) werd Pol een beetje verkouden. Bij lange na niet zo erg echter als zijn geliefde die gloeiend van de koorts onder een dikke vracht kleren en dekbedden lag te rillen van de kou en tussen het hoesten door piepende geluiden maakte. Een weekendje weg kan soms een ongewenst na effect hebben. Maar ach, het was het waard zullen we maar denken.
Lille bleek niet al te ver weg, in twee uur rijden zit je in de Franse stad. Veel mooie oude gebouwen en een deels Vlaamse historie gaan samen met een ultra moderne zone bij het station.
Wel een vreemde gewaarwording als je in de metro stapt en erachter komt, dat er geen bestuurder is. Misschien wel zo veilig want na het recente treinongeluk bij Amsterdam is het vertrouwen in de bestuurder wel minder geworden. In Lille doet de techniek het werk, niet dat die onfeilbaar is maar toch.
Er bleek ook een verrassend groot aanbod aan speciaalbieren en ook Vlaamse gerechten als waterzooi, potjevlees en karbonades gestoofd in bier waren geen uitzondering op de restaurantkaarten. Een microbrouwerij in een café was er ook met een heel aardig bier. Waar het verkoudheidsvirus is opgedaan is onbekend maar we doen het er maar mee.
Ondertussen heeft Pol het sporten weer opgepakt, hij moest wel want hij had met collega’s afgesproken de mountainbike route in de Drunense Duinen te lopen. Na 25 kilometer ploegen door zand en beklimmen van heuveltjes was het snot er wel uitgelopen. De (land)hond liep zoals gewoonlijk ook mee en maakte wederom zijn reputatie als onverwoestbare boerenfox waar. Kwispelend en vele tussensprintjes trekkend liep hij de menselijke soort met gemak het snot voor de ogen. In het geval van Pol zelf was dat overigens een aanzienlijke hoeveelheid.
En nu wachten op de week vakantie in mei en hopen dat het eindelijk eens een beetje lenteweer gaat worden. Vorig jaar viel de zomer in april, het jaar daarvoor ook, dit jaar zal dat niet gebeuren want april is bijna voorbij en de voorspellingen zijn vooralsnog niet geweldig. Als de zomer niet in april valt, laten we dan maar hopen dat de zomer in een weekend valt want afgaande op de vorige zomer is twee dagen mooi weer al heel wat. Het gezaaide gras wil maar niet echt groeien, de tomaten moeten nog binnen schuilen maar toch is er steeds meer groen en bloei te zien. Er is dus nog hoop op warme dagen.
Een zomerbiertje brouwen kan nog makkelijk en mocht het tegenvallen dan toch maar een stevig donker bier gebrouwen. Bij mooi weer drinken we dat dan wel weer in de herfst, maar laat op de avond van een mooie dag smaakt dat ook best goed. Een lekkere Pale Ale is volgens Pol ook een zeer geschikt zomerbier.
Aan de slag dus maar weer, weer of geen weer, een lekker bier smaakt altijd wel. Misschien is het maar goed dat Nederland niet van die scherp afgebakende seizoenen heeft, de winter is soms zomer, de zomer herfst etc. maar ach, dan kun je alle biertypes altijd drinken. Doen ze in Frankrijk ook.
 
Pol de Schuimer
 

Terug naar overzicht