Terug naar overzicht

Het spoor om "off-flavours" uit bier te halen

mei 2012
Door: Frits Haen

OPMERKELIJK
 
Gentse ingenieurs zijn proces op het spoor om "off-flavours" uit bier te halen


Gentse ingenieurs zijn een proces op het spoor om negatieve smaken uit grondstoffen van bier te halen, wat de houdbaarheid van het product zal verlengen. Dat blijkt uit de resultaten van een vierjarig project rond smaakstabiliteit, uitgevoerd door een consortium van dertig brouwers en de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven, met steun van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), en voorgesteld op het internationaal congres "Trends in brewing" in Gent.
Twee jaar geleden werd op het brouwcongres een innovatieve brouwmethode voorgesteld: door de hittebelasting te verminderen en sneller te brouwen, blijft bier langer vers. Momenteel is de KaHo Sint-Lieven een proces op het spoor om "off-flavours" weg te krijgen. Meer details over de technologie hopen de wetenschappers volgend jaar te onthullen.
"Bepaalde stoffen in de gerst of hop op het veld moeten in de verwerking eruit gehaald worden, zonder additieven toe te voegen", aldus professor Guido Aerts, voorzitter van de technologiecluster Food & Biotechnology van de Faculteit Industriƫle Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Door het innovatieve proces kan de houdbaarheid verlengd worden tot twee of drie jaar, wat mogelijkheden geeft voor de export. Volgens Aerts is het tot slot ook onzin dat speciaalbieren langer bewaren dan pils. Het moment dat negatieve smaken tijdens de bewaring de overhand nemen op positieve smaken, hangt af van bier tot bier, en van smaakvoorkeuren. Bovendien is de bewaring belangrijk: koel, donker en binnen is het devies. Ook de snelheid van consumptie speelt een rol. (JDH)
Bron: Belga, Knack.be, maandag 2 april 2012

Terug naar overzicht