Terug naar overzicht

Brouwen in de zomer

september 2012
Door: Jacques Bertens

BERTENS BLIK IN DE BROUWKETEL
 
Brouwen in de zomer
Bij De Roerstok is brouwen in de zomer niet erg populair. De meesten houden een heuse zomerstop aan. Toch is dat tegenwoordig niet meer nodig. De enige reden waarom ik in de zomermaanden wat minder brouw is dat het op mijn brouwzolder zeer warm kan worden als daar de hele dag de zon op staat. Zo warm dat het gewoon niet aangenaam meer is. Gelukkig is dat niet zo vaak in Nederland.
Dankzij de vergistingskoelkast met temperatuurcontroller kan het hele jaar gebrouwen worden. De temperatuur stijgt niet tot ongekende hoogten en de hoeveelheid vergistingsproducten blijft binnen de perken. Doordat we onder waterslot vergisten hoeven we ook niet zo bang te zijn voor infecties. Voorwaarde is wel dat je het wort snel koelt. Afkoelend wort is zeer infectiegevoelig. Maar met een platenkoeler of een dompelspiraal van voldoende lengte is dat geen probleem. Om te voorkomen dat er iets in het afkoelend wort komt kun je een schone theedoek over je ketel en dompelkoeler leggen. Infecties kun je maar het beste voorkomen, genezen kun je het bier niet.
 
Bij je bierkeuze is het verstandig gebruik te maken van het warme seizoen. Brouw bijvoorbeeld een saison. Dit biertype moet worden vergist bij temperaturen tussen de 25 en 35°C. Bij lagere temperaturen komt de vergisting bij de typische saisongistrassen stil te liggen. Het brouwen van dit bier midden in de zomer is dan ook ideaal. Hoezo niet brouwen in de zomer?
 
Na de hoofdgisting zijn er nog twee kritieke momenten: overhevelen en bottelen. Als je net als ik in het bezit bent van een cilinderconisch gistvat heb je geen overhevelproblemen. Simpel de gist aftappen volstaat dan. Maar niet iedereen heeft zo’n duur gistvat.
Om het bier zo min mogelijk bloot te stellen aan de buitenlucht zou je er eventueel voor kunnen kiezen om het bier niet over te hevelen. De nagisting voer je dan uit in aanwezigheid van alle gist. Bij een korte periode van maximaal 2 weken is dat smaaktechnisch geen probleem. Na die tijd kun je last gaan krijgen van autolyse. Het bier kan een gistachtige smaak krijgen en de schuimhoudbaarheid gaat achteruit door het vrijkomen van enzymen die de eiwitten afbreken. Tegenwoordig is het vrij populair om de temperatuur wat te laten stijgen tijdens de nagisting. Dit wordt gedaan om het bier wat verder uit te laten gisten. De kans op te veel koolzuur in je fles is hierdoor een stuk minder groot. Als je daarvoor kiest wees er dan op bedacht dat het proces van de autolyse wordt bevorderd door de hogere temperatuur.
 
Het bottelen is het moment waarbij we contact met de buitenlucht niet kunnen mijden. Het grootste probleem waar we tegenaan lopen is dat vliegend ongedierte veel aanwezig is en dat deze infecties in ons bier kunnen veroorzaken. Berucht zijn de fruitvliegjes. Deze kleine vliegjes hebben menig bier verpest. Gelukkig kunnen we maatregelen treffen om een invasie van fruitvliegjes te voorkomen. Op het forum Hobbybrouwen.nl was onlangs een topic hoe je dat kunt aanpakken. Kort samengevat zijn dit de maatregelen die je kunt treffen

  • Houd je huis/brouwruimte schoon
  • Laat geen rijp fruit op een fruitschaal staan
  • Verdelg fruitvliegen met
    • Een grote ventilator. Fruitvliegen houden niet van wind/tocht
    • “Zonnebloemstickers” van Albert Heijn
    • Fruit-fly-trap (te koop bij Brouwmarkt)
    • Vleesetende planten zoals Drosera (zonnedauw). Te koop bij tuincentra. Zaden te bestellen bij carnivora.nl
  • Houd deuren en ramen gesloten als je gaat bottelen. Op die manier voorkom je dat allerlei vliegende insecten op de geur van het bier afkomen.

 
 
Drosera is een decoratieve plant waaraan vele bloemetjes komen
 
Kortom: we kunnen onze hobby het gehele jaar door uitoefenen als je de juiste maatregelen neemt.
O ja, vergeet ook niet om in het voorjaar een lekker fris biertje te brouwen. Dat is wel zo lekker als je op een zomeravond in je tuin uit zit te rusten van een dagje brouwen.
 
Jacques Bertens

Terug naar overzicht