Terug naar overzicht

Nieuwe mouten

september 2012
Door: Jacques Bertens

Nieuwe mouten

 
Het leven van een hobbybrouwer wordt steeds mooier. Het arsenaal aan grondstoffen wordt steeds uitgebreider. De keuze aan gist is groot zowel vloeibaar als gedroogd. En de hoeveelheid hoprassen waaruit we kunnen kiezen is de laatste jaren ook veel groter geworden. Vooral de Amerikaanse hoprassen zijn tegenwoordig goed vertegenwoordigd bij onze leveranciers en deze geven onze bieren mooie fruitige smaken. Maar ook hoprassen met verrassende smaken uit Nieuw-Zeeland zijn verkrijgbaar.
 
Al langer kunnen we genieten van de Engelse moutsoorten die Van der Kooy Jubbega levert. Voor iedereen die daar nog geen ervaring mee heeft een echte aanrader. Vooral als je bieren wilt brouwen met een laag alcoholgehalte. Veel van de Engelse mouten geven veel smaak en body waardoor deze bieren geen dunne smaakbeleving hebben. En als je een echte bitter, Engelse pale ale of porter wilt brouwen kun je gewoon niet zonder.
 
Sinds een paar maanden heeft Brouwland haar assortiment aan mout in samenwerking met de bekende Bambergse mouterij Weyermann drastisch uitgebreid. Er zijn diverse biologische mouten toegevoegd. Degenen die een biologisch bier willen brouwen hebben dus veel meer mogelijkheden. Zeker ook omdat ook het telen van biologische hop ook meer in zwang raakt.
 
Qua basismouten is vooral vermeldingswaardig dat er Boheemse pilsmoutsoorten bijgekomen zijn. Deze worden in Tsjechië gemaakt in een mouterij die Weyermann een tijd terug heeft overgenomen. De Boheemse varianten zouden vooral een vollere en moutigere smaak geven dan de standaard pilsmout. Of dat het geval is weet ik nog niet. Ik heb wel een zak vloergemoute mout in huis maar de buitentemperatuur is nog niet zodanig dat ik een pils brouw. Mijn vergistingskoelkast, die bij mij op zolder staat, moet dan veel te hard werken. Die zal dus pas tegen het najaar gebruikt worden.
 
Een mout waarmee ik al wel gebrouwen heb is de CaraBelge. Volgens Brouwland zou deze mout een vol en afgerond aroma geven en een stevig romige schuimkraag (30 – 30 EBC, storting maximaal 30%). Ik heb er een dubbel mee gebrouwen. Ten tijde dat ik dit artikel schrijf was het bier nog niet gebotteld. Maar natuurlijk heb ik wel van het SG monster geproefd en op grond daarvan kan ik de volle ronde smaak beamen.
Naast CaraBelge is er nog een bijzondere mout in het assortiment: Abbey malt (40-50 EBC, storting maximaal 50%). Deze mout zou een diepe amberkleurige tot rood-bruine kleur moutigheid, body en mondgevoel aan het bier geven.
Verder is vermeldingswaardig dat Weyermann nu ook een Special B mout op de markt heeft gezet.
 
Kortom er zijn weer heel wat nieuwe moutsoorten tot onze beschikking. We kunnen andere bieren gaan brouwen en onze brouwkunst weer verder verfijnen. Veel plezier met de ontdekkingstocht.
 
Jacques Bertens

Terug naar overzicht