Terug naar overzicht

Het 9de Nederlands Speciaal Bier Festival

juni 2012
Door: Manus van Bommel

De Roerstok weer aanwezig op het 9de Nederlands Speciaal Bier Festival

 
Op zondag 6 mei werd in Den Bosch door het KBC het 9de festival georganiseerd. Voor zover ons bekend is de Roerstok de 1ste keer aanwezig geweest, maar daarna niet meer. Hoogtijd dus om Bossche leden aan ons bestand toe te voegen.
In de stad is het druk omdat het Maria-meimaand is. Veel pelgrims uit de omgeving lopen naar Den Bosch en bezoeken de Sint Jan. Jan en Francien Reichwein, Marc Emmen en ik hadden moeite om door deze mensenmassa heen fietsend de markt te vinden.
Rond 11.00 uur konden we stand 29 inrichten met de Roerstokspullen. De grote banier is een echte blikvanger. Ook hebben we foto’s van gagelvelden op de Campina in Boxtel opgehangen. We gaan een gagelbier maken en veel mensen willen weten hoe die er uit ziet en waar dat groeit.
 
 
Op 3 pallets hoog installeerden we de gaskookketel en een elektrische ketel om warmwater bij de hand te hebben.
Rond 12.00 uur konden we starten met het maischproces en twee uur later kookte het wort. De brander van Marc is zo goed dat alles erg snel aan het koken was. We hebben dan ook maar veel (10 liter!) extra water toegevoegd om zo na drie uur koken nog ongeveer 20 liter over te houden. De laatste 10 minuten heb ik 10 gram gagelbloesem toegevoegd. Wel een beetje veel maar omdat het mijn 350ste biertje is moet het wel iets speciaals worden.
 
Veel bezoekers zijn bekend met het brouwproces en komen enigszins nostalgisch kijken en ruiken. Een aantal oudere vrouwen denkt aan erwtensoep als ze het wort zien koken met de hop. Gelukkig zijn er ook veel jongemannen die “altijd al wilde gaan brouwen”. Ik schat dat we 10 cursisten hebben kunnen werven.
Het weer werd tijdens de middag steeds beter en tegen het einde kwam zelfs het zonnetje door. Om 18.00 uur moesten alle bierkranen dicht terwijl de markt nog helemaal vol stond. Wij waren snel opgeruimd en ingepakt en met een heerlijk avondzonnetje fietsten we weer richting Oisterwijk, Tilburg en Boxtel.
Volgend jaar is dit festival op zondag 5 mei, wij zijn waarschijnlijk weer aanwezig, jullie ook?
 
Manus van Bommel

Terug naar overzicht