Terug naar overzicht

Giststarter maken

februari 2021
Door: anoniem

GISTSTARTER MAKEN

giststarter_afb__2
giststarter_afb__1

Benodigdheden: 

  • Gist (Wyeast of opgevangen gist van een vorig brouwsel).  
  • Moutextract of een restant van wort van een vorig brouwsel. 
  • Erlenmeyer of grote fles (minstens 3 liter, liever 5 liter). 
  • Gistvoeding. 
  • Trechter. 
  • Waterslot en stof/gist-kap voor de erlenmeyer. 
  • Schaar. Optioneel: 
  • Magneetroerder. 
  • Roervlo.

Voorbereiding

Als je een smackpack gebruikt, smack dit op tijd. Houd als stelregel 1 dag per maand dat de smackpack oud is. Zorg ervoor dat je gist op kamertemperatuur is. Gebruik je gebruikte gist, giet deze dan af maar altijd nog zoveel vloeistof dat de gist nog te gieten is.

Maken van de starter

  1. Begin met je starter circa 4 dagen voor de dag dat je wilt brouwen.
  2. Neem 100 gram moutextract per liter giststarter. Maak je een starter van 2 liter, neem dan 200 gram moutextract en vul dit aan tot 2 liter met water. (Gebruik een weegschaal dan kun je aanvullen tot 2 kg). Dit zorgt voor een start SG van de starter van 1.040. Voor hele zware bieren kun je 125 gram per liter nemen, dan komt het start SG op 1.050.
  3. Kook het mengsel (wort) zeker 10 minuten om het steriel te krijgen.
  4. Ontsmet je erlenmeyer en andere gereedschap (Trechter, schaar, stop waterslot en de smackpack zelf). Dit kun je doen met alcoholdoekjes of Starsan.
  5. Koel het wort na het koken af tot ongeveer 25 graden.
  6. Giet het wort over in de ontsmette erlenmeyer. Ontsmet je smackpack en schaar nog een keer en knip het smackpack open. Giet de inhoud van het smackpack of je eigen gist in de erlenmeyer.
  7. Zet een waterslot op de erlenmeyer en start met roeren (indien geen magneetroerder, kun je ook regelmatig schudden/zwenken).
  8. Als het waterslot begint te bluppen kun je het waterslot er afhalen en de erlenmeyer afdekken met een schoon (alcohol-)doekje.De starter kan gaan schuimen.
  9. Blijf roeren totdat het schuim bijna weg is, zet opnieuw een waterslot op de erlenmeyer om te controleren of de vergisting klaar is. Als de vergisting klaar is blupt het waterslot niet meer. 1
  10. Eventueel kun je dan het gist laten uitzakken en afgieten (bovenste waterige laag voorzichtig eraf gieten) en de gist opnieuw aanvullen en opnieuw gaan roeren. 1
  11. Zet als de starter klaar is deze weg in de koelkast. Vóór toevoeging aan je brouwsel (weer) afgieten.

Bron: www.ambrasseriehulst.nlv
Terug naar overzicht