Terug naar overzicht

Tripel Karmeliet

november 2020
Door: Huub Soemers

TRIPEL KARMELIET
Een goede kloon?

Een tijdje geleden ontving het bestuur een vraag van Ger Daverveld over het brouwen van Tripel Karmeliet. Het was de bedoeling om deze vraag te stellen tijdens ons gebruikelijke vragenhalfuurtje op de clubavond, maar ook hier gooide het beruchte virus roet in het eten. Hieronder de letterlijke tekst van de vraag:

Graag wil ik u een vraag voor leggen voor de vragenronde van de eerstvolgende clubavond. Zoals velen van jullie wel weten, brouwen Manus van Bommel, Marc Emmen en ik samen ons biertje. Op de planning staat een Karmeliet. Hierin zit o.a. gemoute tarwe en gemoute haver. We hadden enige discussie over het volgende, waar tevens mijn vraag uit voort komt: Waarom kiest men voor gemoute tarwe en haver? De grootste hoeveelheid van de ingrediënten is pilsmout. Hierin is een overmaat aan enzymen voorhanden om het zetmeel af te breken tot vergistbare suikers. Waarom zou je geen groene Haver en groene tarwe in het recept gebruiken. Mouten voor haver en tarwe lijkt mij overbodig. De omzetting vindt toch wel plaats door de overmaat aan enzymen van de pilsmout.

Het leek het bestuur wel leuk om eens te informeren hoe onze leden hierover denken. Op internet wordt momenteel ook regelmatig over het klonen van dit bier gediscussieerd. Er zijn behoorlijk veel meningen te lezen. Dikwijls over het gebruik van gemoute en ongemoute granen, de hopsoorten, maar ook over het aantal kruiden. Koriander wordt vaak genoemd maar soms gebruikt men ook Kardemon! Hieronder een recept van het MTG wat ik op internet vond. Hierin worden maar 3 graansoorten gebruikt, terwijl in de beschrijving van Wikipedia 6 graansoorten genoemd worden. Ook de gekozen hopsoorten zijn anders dan ik tijdens een van onze Roerstokexcursies bij brouwerij Bosteels daar hoorde. Volgens mij werd daar verteld dat men Cascade-hop in de Karmeliet gebruikt. Genoeg stof dus voor een flinke discussie! Hierbij roep ik iedereen dan ook op om jouw favoriete recept van Tripel Karmeliet naar de redactie (redactie@roerstok.nl) op te sturen. Die gaan daarmee aan de slag en komen binnenkort terug met een samenvatting en het “perfecte recept”!!!!

Huub Soemers

Maar eerst wat meer bijzonderheden over dit heerlijke bier, volgens Wikipedia.
Tripel Karmeliet is een Belgisch bier dat in 1996 werd gelanceerd. Het is een tripel (6,4% in gewicht en 8% in volume) waarin behalve gerst ook tarwe en haver zijn verwerkt. In dat opzicht zou men het ook een zesgranenbier (Dubbel Tripel) kunnen noemen. Elk van deze granen wordt namelijk zowel in ruwe als in gemoute vorm gebruikt.

Smaak
Karmeliet is een zeer verfijnd en complex goud- tot bronskleurig bier met een geweldige, romige kraag. Dit komt onder meer door de gebruikte granen, maar ook door een beperkt gebruik van Stiermarkse hop, het overvloedig kruiden en het fruitig karakter (banaan en vanille) van de huisgist. De zoete aanzet evolueert verder in een uitgesproken sinaasappelsmaak om dan uiterst mildbitter uit te vloeien. De aanbevolen schenkingstemperatuur van Tripel Karmeliet ligt rond de 6-9 graden Celsius.

Geschiedenis
Karmeliet wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels in Buggenhout. Andere bieren van deze brouwerij zijn Pauwel Kwak en Deus. Het wordt geserveerd in een elegant bierglas dat is versierd met een gestileerde Franse lelie. Dit glas is ontworpen door Antoine Bosteels, een van de zaakvoerders van de brouwerij. De naam Karmeliet werd achteraf, na de feitelijke creatie van het driegranenbier, gekoppeld aan de Karmelieten van Dendermonde die in het begin van de 17e eeuw reeds een driegranenbier brouwden.

Beste ter wereld
Tripel Karmeliet is met een World Beer Awards in augustus 2008 verkozen als beste bier ter wereld in de categorie hoge gistingsbieren. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Beers of the World, een Brits blad. Aan de wedstrijd werd deelgenomen door bierbrouwerijen van over de ganse wereld.

Recept: Karmeliet tripel kloon
  • Hoeveelheid: 20 liter.
  • Gewenst Begin SG: 1075(8,2 vol% alc.)
  • Maischwater: 24,57 liter
  • Spoelwater: 8,00 liter
  • Kooktijd: 90 min.
  • Berekende kleur: 10 EBC (BrouwVisie)
  • Berekende bitterheid: 19 EBU (Glenn Tinseth)
Granen
Naam stort (%) massa (gram) kleur (EBC)
pilsmout 63 4238 3
tarwemout 20 1345 3
haver ongemout 10 673 4
kristalsuiker 7 471 0

 

Hop
Naam alfazuur (%) massa (gram) kooktijd (min) bitterheidsaandeel (IBU)
Styrian Golding 4,80 26 90 11
Liberty 3,00 36 10 3

 

Kruiden
Naam massa (gram) kooktijd (min)
sinaasappelschillen 6,00 10
koriander 5,00 10


Gist:
Gistsoort: Saftbrew T-58. Een zakje (11gram).

Maischschema
nr temperatuur (0C) rusttijd (min) maischdikte
1 44 10 4,8
2 62 30 4,8
3 72 30 4,8
4 78 1 4,8

 

Terug naar overzicht