Terug naar overzicht

Kan haver in bier mijn cholesterol verlagen

januari 2020
Door: Frits Haen

KAN HAVER IN MIJN BIER MIJN CHOLESTEROL VERLAGEN?

Moses Denny, Roanoke, Virginia vraagt:
Ik ontbijt al jaren met havermout om mijn LDL-cholesterol te verlagen en mijn risico op darmkanker te verlagen door mijn vezelinname te verhogen. Volgens mijn arts heeft men 5 tot 10 gram oplosbare vezels per dag nodig om het cholesterolgehalte met 5% te verlagen en dat bereik ik vrijwel iedere dag. Ik hou van havermout en heb het natuurlijk in mijn bier geprobeerd. In feite gebruik ik er veel van, bijna drie vijfde van de storting in mijn lichte en donkere havermoutbier is Avena sativa (haver). Ik heb vastzittende filtering kunnen vermijden door 6-rijige lichte mout als basis te gebruiken. En, nog belangrijker, op advies van Stephan Galente in zijn BYO-artikel "Oatmeal Stout" uit oktober 1997, gebruik ik een beta-glucanase-rest van 43-49 °C voordat ik het zetmeel omzet bij 66-71 °C.
Omdat het verlagen van mijn cholesterol een goede zaak is, kan ik dat met haverbier doen? Met het maischschema dat ik heb beschreven, brouw ik bier dat oplosbare vezels heeft die aan de fles overleven? Is de zijdeachtige textuur van mijn bier te wijten aan oplosbare vezels? Zou ik zelfs een biertje willen dat een gemaximaliseerde hoeveelheid oplosbare vezels bevat?

Antwoord
Ik schrijf nu al 12 jaar deze column en ben altijd verrast door de creativiteit van thuisbrouwers, vooral als het gaat om het herdefiniëren van de dagelijkse rol van bier in iemands leven.
Onderwerpen van bier en gezondheid worden helaas in de Verenigde Staten en veel andere landen vermeden vanwege etiketteringswetten en discussies over de gunstige effecten van biergebruik worden overgelaten aan medische en medische tijdschriften die de meeste mensen niet lezen.
De wijnindustrie had geluk toen in het tv-programma 60 Minutes gesproken werd over de schijnbare tegenstelling tussen een dieet met veel verzadigd vet en cholesterol en het relatief lage aantal mensen met hartproblemen bij de bevolking die dit dieet eet. De voor de hand liggende equalizer in deze vergelijking was rode wijn. Sindsdien heeft de wijnindustrie kunnen profiteren van een onderwerp dat volledig verboden is voor bier, omdat de Fransen niet veel bier drinken. Veel bieren, vooral donkere en hoppige bieren, bevatten meer antioxidanten dan rode wijn, maar brouwers hebben vermeden deze informatie echt na te streven vanwege de potentiële terugslag van machtige sociale groepen met sterke neo-prohibitionistische neigingen, die proberen het gebruik van alcohol te stoppen door middel van wetgeving. Het blijkt echter dat de gegevens die werden gebruikt om deze paradox aan te duiden, blijkbaar de het voorkomen van hartproblemen in Frankrijk onderschat hebben en dat glas Cabernet Sauvignon het vet in je foie gras misschien toch niet echt tenietdoet.

Positieve effecten van anti-oxidanten
Er is een enorme hoeveelheid gegevens die de positieve effecten ondersteunen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, antioxidante voedingssupplementen en de consumptie van voedingsvezels voor de gezondheid van hart- en vaatziekten en het maag-darmkanaal. Dus je wilt voedingsvezels aan je bier toevoegen en een beetje dubbel werk doen met je havermoutstout? Voordat ik een poging doe om je vraag te beantwoorden, vind ik het belangrijk om voedingsvezels te definiëren en ook de huidige aanbevelingen over hoeveel vezels je moet consumeren door te nemen. De American Association of Cereal Chemists (AACC) heeft in 2001 een rapport ingediend met de volgende definitie voor voedingsvezels: "Voedingsvezels zijn de eetbare delen van planten of analoge koolhydraten die resistent zijn voor de spijsvertering en absorptie in de menselijke dunne darm met complete of gedeeltelijke gisting in de dikke darm. Voedingsvezels omvatten polysacchariden, oligosacchariden, lignine en geassocieerde plantenstoffen. Voedingsvezels bevorderen gunstige fysiologische effecten, waaronder laxatie en / of bloedcholesterolvermindering en / of bloedglucose-vermindering. "De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van voedingsvezels is 38 gram per dag voor mannen van 31-50 jaar en 25 gram per dag voor vrouwen in de leeftijd van 31-50 jaar.
Het is duidelijk uit de definitie van voedingsvezels dat je daadwerkelijk een bier kunt brouwen dat "versterkt" is met voedingsvezels. Voorafgaand aan de definitie die in 2001 door de AACC werd gepubliceerd, zou dit niet zo gemakkelijk zijn omdat de definitie oorspronkelijk veel gommen met laag en middelmatig gewicht ontbrak die oplosbaar zijn in een 80% -oplossing (vol / vol) ethanol (een test die deel uitmaakte van een oudere definitie). Een versie van deze test met 50% ethanol is nuttig om te bepalen of er pectines met een hoog molecuulgewicht aanwezig zijn in wijn, cider en fruitbieren die filtratieproblemen kunnen veroorzaken.
Het verhaal is: de nieuwe definitie van voedingsvezels omvat polysacchariden en oligosacchariden die niet worden opgenomen in de dunne darm, ongeacht hun oplosbaarheid in een oplossing van ethanol.

Hoeveelheid voedingsvezels
Laten we nu dus een schatting maken van hoeveel voedingsvezels die je in je haverbieren met 60% haver per gewicht kunt krijgen. De meeste informatie over de vezelinhoud van haver is gebaseerd op de aanname dat de haver geheel wordt geconsumeerd. In het geval van het brouwen is de enige vezel die je van haver krijgt zijn oplosbare vezels, een klein deel van de totale hoeveelheid vezels en ongeveer 5% van het gewicht van de haver. Dit bestaat voornamelijk uit bèta-glucaan. Ik schat dat een batch van 20 liter bier met 60% haver ongeveer 2,3 kilo haver nodig heeft. Als alle oplosbare vezels van de haver in het wort worden geëxtraheerd, vertaalt dit zich naar ongeveer 116 gram oplosbare vezel per 20 liter, of ongeveer 2 gram per fles. Aangezien er inherente inefficiënties zijn in wortproductie, zal de werkelijke opbrengst zeker lager zijn dan 2 gram per fles. Je gebruik van een bèta-glucanase-rest is een goede manier om zoveel oplosbare vezels uit de haver en in het wort in je brouwketel te krijgen, waardoor de opbrengst van de haver wordt gemaximaliseerd.
Volgens de etiketteringsregels van de Amerikaanse Food and Drug Administration met betrekking tot dit onderwerp is 2 gram per portie niet voldoende vezels om de titel "toegevoegde vezels" aan een voedingsetiket te verdienen. Een boost van ten minste 2,5 gram per portie (vergeleken met een referentievoedsel zonder toegevoegde vezels) is vereist om de term "toegevoegde vezels" te gebruiken. Een toevoeging van 2,5 - 4,9 gram vezels per portie wordt beschouwd als een 'goede bron' van vezels en 5 gram en meer per portie wordt beschouwd als 'vezelrijk'. Tot nu toe ziet het haverbier er niet zo indrukwekkend uit vanuit een vezel per portie perspectief.
Laten we dit vanuit een andere hoek bekijken en vragen, hoeveel bier je zou moeten drinken om de vezel te krijgen die je zoekt? Als je 25% van de RDA van voedingsvezels uit bier wilt halen, kun je dat misschien doen als je 9,5 gram vezels per dag consumeert uit je haverbrouwsel. Ervan uitgaande dat je 2 gram per portie kunt krijgen, moet je 1,6 liter haverbier consumeren, of ongeveer vijf flessen van 30 centiliter per dag.

Haverbier is geen krachtpatser
Je ultieme doel is om je cardiovasculaire gezondheid een boost te geven, en er zijn genoeg onderzoeken die aangeven dat overmatig alcoholgebruik een negatief effect heeft op de cardiovasculaire gezondheid, dus misschien wil je lang en hard nadenken voordat je deze gedragslijn kiest. Nogmaals, haverbier lijkt geen echte krachtpatser te zijn. Je kunt bijna 5 gram per dag krijgen door twee flessen haverbier te drinken, maar dat is niet zo'n grote bijdrage aan de RDA voor voedingsvezels.
Als je dit idee echt wilt nastreven, zijn er ingrediënten die bedoeld zijn voor drankproducenten die voedingsvezels aan dranken toevoegen zonder het mondgevoel en de smaak te beïnvloeden. Onder deze is een product genaamd Fibersol-2 met een soort maltodextrine als de bron van de vezel. Volgens de marketingliteratuur smaakt vezelversterkte limonade gewoon als limonade. Dus je zou de vezel van de haver kunnen verhogen tot een hoger niveau met een vezeladditief.
Afgezien van vezels, geeft haver je bier mondgevoel en ik denk dat je beschrijving van zijdezacht is passend voor de bijdrage die haver aan bier levert. In sommige stijlen, zoals de Belgische wit, dragen haver ook bij aan een stabiele bewolking van bier. In feite krijgen veel ongefilterde bieren hun troebelheid van ongemoute tarwe en haver en, in mindere mate, gist. En tot slot, als brouwers niet zo voorzichtig zijn als jij bent met maischtechniek en moutselectie, kan haver hoofdpijn veroorzaken in het brouwhuis.
Ik ben geen voedingsdeskundige of diëtist, hoewel ik wel enkele voedingslessen heb gevolgd in de voedingswetenschap, en lezers aanmoedig om medische en gezondheidswerkers te raadplegen voor hun beoordelingen van gezondheidsonderwerpen. Ik heb wel een vrij eenvoudig beeld van diëten, maar dat is consistent met het advies van veel voedingsdeskundigen en dat is om een uitgebalanceerd dieet te consumeren op basis van gematigde porties van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Je zult misschien merken dat de meest aangename manier om "je vezel te hebben en te drinken" is om te genieten van een biertje of twee samen met een maaltijd die sommige vezelrijk voedsel bevat, zoals broccoli, bloemkool, spinazie, vers fruit, linzen of bruine rijst.

Ashton Lewis
Bron: Brew Your Own, vertaald en bewerkt door Frits Haen

Terug naar overzicht