Terug naar overzicht

Planning

januari 2020
Door: Jacques Bertens

Wat is jouw planning voor 2020?

Veel mensen hebben goede voornemens als het nieuwe jaar begint en hoewel het jaar al begonnen is wil ik het hebben over de brouwvoornemens voor het jaar 2020. Die zullen voor ieder van ons anders zijn afhankelijk van het aantal jaren dat je brouwt. Als je pas begonnen bent dan ligt alles nog voor je. Ontelbare brouwvoornemens kun je dan hebben. Je hebt immers nog veel te leren en ervaring op te doen. Een tip van mij aan beginnende brouwers is: brouw zo vaak als mogelijk . Hoewel je veel kunt leren via goede boeken 😊 en door over de hobby te lezen op het internet 😊 leer je het meest door zo veel mogelijk brouwsels te brouwen. Brouwen, brouwen en brouwen is mijn advies aan hobbybrouwers die veel willen leren over het brouwproces. Bekijk elke keer of het resultaat is zoals je gedacht had en stuur bij. Bijkomend voordeel is dat je veel vrienden maakt, het bier moet immers ook gedronken worden.

Veertig Jaar
Dit jaar wordt het 40 jaar dat ik mijn eigen bier brouw. Mijn ambities en die van andere hobbybrouwers die al langer de roerstok hanteren zijn daarom anders En eigenlijk ook weer niet. Vanaf het moment dat ik met mijn hobby begon heb ik continu geprobeerd de kwaliteit van mijn bieren te verbeteren. Dat was ook wel nodig,. In de begin jaren was het bier dat ik brouwde niet veel bijzonders. Er zaten allerlei smaakafwijkingen in. Desondanks zette ik door. Door de opbouw van kennis en door steeds verbeteringen aan te brengen aan mijn installatie zijn mijn bieren geweldig verbeterd. Ze doen nu niet meer onder voor commercieel verkrijgbare bieren.Ten opzichte van zo’n 40 jaar geleden is er echt veel veranderd. Destijds was er weinig kennis. Het internet kende maar een beperkt aantal gebruikers. Veel boeken over hobbybrouwen waren er ook niet. Heel wat jaren heb ik het voornemen gehad om meer kennis te vergaren en wonderwel lukte dit elk jaar. Toch zijn er nog steeds hiaten in de kennis zoals hoe beperk je de gevolgen van het doorgisten van je bier door het gebruik van koudhop. Hoogste tijd om weer verder te gaan met de tests die ik op dit terrein uitvoer. (Een goed voornemen kan zijn gewoon doorgaan met wat je al aan het doen was…)

Te Koop
Er zijn tegenwoordig diverse leveranciers die zelfbrouwartikelen aanbieden en de keuze aan grondstoffen is enorm groot. Daar kon ik destijds alleen maar van dromen. De kwaliteit van bijvoorbeeld hop en gist is gigantisch gestegen. De eerste hop die ik kocht was grauw van kleur en het poeder onder in het zakje was bruin… En gedroogde gist was lang niet zo vitaal als nu en bevatte zelfs andere micro-organismen. Geïnfecteerd bier was geen uitzondering. De huidige grote keuze aan grondstoffen kan een beginnende hobbybrouwer van nu keuzeproblemen geven. Er is zoveel te koop dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een mooi doel voor het volgend jaar kan zijn zo veel mogelijk grondstoffen te leren ontdekken. Dat zijn er overigens zo veel dat je meer dan een jaar nodig hebt. Eigenlijk heb je zelfs aan 40 jaar niet genoeg… Ook ik leer steeds bij en dat maakt deze hobby juist zo leuk. Je kunt steeds blijven ontdekken. Ga buiten de gebaande paden en brouw eens wat anders dan je gewend bent. Wat dat betreft is het meedoen aan de Brand bierbrouwwedstrijd een leuke uitdaging die je dit jaar kunt aangaan. Je leert er veel van omdat je de laatste jaren de opdracht hebt een ongebruikelijke bierstijl te brouwen. Het zou mooi zijn als weer veel Roerstokkers mee doen en dat we als vereniging voor de 4e keer de winnaar leveren.

Apparatuur
Er is ook veel meer brouwapparatuur beschikbaar. En hoewel je prima kunt brouwen met een grote pan, een roerstok en hevelfilter kiezen steeds meer hobbybrouwers voor een brouwautomaat. Het kan zijn dat je komend jaar ook een brouwautomaat wil aanschaffen. Realiseer je wel dat je met een dergelijke apparaat geen beter bier brouwt. Er zijn zelfs hobbybrouwers die terugkomen op een automaat en weer met een roerstok in een pan roeren. Het voordeel van een gewone pan is dat je echt elke bierstijl kunt brouwen die je wilt, zelfs hele zware bieren… Je brouwproces verbeteren wil dus niet zeggen dat je ook moet investeren in dure apparaten. Als je voornemen is ontdekken waar het echt allemaal om gaat is dat een heel mooie voornemen.

Ter inspiratie
Een Inkbird 308 Wifi is één van de dingen die ik in 2019 ben gaan gebruiken. Daarnaast heb ik een BrewBrain Float aangeschaft. Door deze twee apparaten kan ik nu mijn vergisting op afstand volgen en desgewenst de vergistingstemperatuur bijsturen. Een andere verandering bij de vergisting is dat ik de eerste dagen mijn CCT niet afsluit met een waterslot. Pas na 2 dagen gaat het waterslot erop. Het idee hierachter is dat er de eerste dagen zuurstof bij het bier kan komen via diffusie en dat dit gunstig is voor de groei van het aantal gistcellen. De verwarming van mijn gistkast bestond uit een ouderwets gloeilamp. Deze heb ik vervangen door een verwarmingslint. Wel zo veilig en ook heb ik geen last meer van het moeten vervangen van de gloeilamp na zo veel uur.
Bij het brouwen ben ik een low oxygen kit gaan gebruiken bij mijn Braumeister. De zuurstofopname tijdens het maischen is zo minder en ik meen dit terug te kunnen proeven bij mijn bieren.

Verder ben ik standaard de zuurstofabsorberende kroonkurken gaan gebruiken en heb ik ervaring opgedaan met tetrahop. Dit hoppreparaat zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de schuimstabiliteit. Als jij het nog niet gebruikt hebt raad ik je aan om dit binnenkort te doen. De houdbaarheid van tetrahop is namelijk beperkt.

Jacques Bertens

Terug naar overzicht