Terug naar overzicht

Op zoek naar een goed recept (Chimay wit)

april 2022
Door: Huub Soemers

OP ZOEK NAAR EEN GOED RECEPT

Wat is er mooier aan onze hobby bierbrouwen dan een bestaand commercieel bier goed na te kunnen brouwen? Maar hoe kom je aan de informatie over dat bier? Er zijn al behoorlijk veel boeken verschenen met recepten van Trappistenbieren, La Chouffe of Duvel. In de bibliotheek van onze vereniging staan verschillende interessante boeken. Ook op hobby brouwfora kun je dikwijls (inside)informatie vinden over commerciële bieren. Je kunt natuurlijk ook zelf de stoute schoenen aantrekken en de brouwerij bellen of mailen en vragen om informatie. Ook op een bieretiket staat dikwijls waardevolle informatie, zoals kleur (EBC) en bitterheid (IBU). Brouwerij Frontaal in Breda had in het verleden zelfs mout, hop en gistsoorten op hun blikjes staat! Jammer genoeg zijn ze hier enige tijd geleden mee gestopt. Op
websites van brouwerijen staat soms ook informatie over ingrediënten. Ook op het jaarlijkse ONK is er altijd een kloonklasse en hier zijn heel veel recepten van te vinden op internet! Kortom als je vooraf even goed zoekt kom je heel ver met het samenstellen van een kloonbierrecept. Maar pas op, er is veel kaf onder het koren. Als ik bv een recept van Westmalle Tripel zie en er is slechts één soort hop en geen suiker of kandij gebruikt, zal ik dat recept zeker niet gaan brouwen. Het is geen geheim meer dat veel Belgische brouwers behoorlijk wat suiker in hun (zware) bieren gebruiken om deze beter doordrinkbaar te maken. Ook is het gebruik van 3 of 4 hopsoorten heel gewoon. Toen ik laatst op zoek was naar een recept van Chimay-Wit was ik bij het lezen van onderstaand artikel (https://beerrecipes.org) en het bijbehorende kloonrecept meteen overtuigd dat dit het originele recept van de paters dicht kon benaderen. Dit kwam met name door het gebruik van tarwebloem en dextrose. In een grijs verleden heb ik ooit eens een dagje mee mogen brouwen bij de Trappisten van La Trappe in Tilburg en daar lagen destijds enorme stapels
zakken met tarwebloem en dextrose opgestapeld in het oude brouwhuis. Toen ik vroeg waar die voor bestemd waren, vertelde de brouwer dat ze de dag erop Chimay-Wit gingen brouwen. Ik herinner me ook nog dat het maischschema er een beetje anders uitzag en dat de tarwebloem pas halverwege het maischen werd toegevoegd. Waarom ze dit op die manier deden is me helaas ontschoten. Wie er wel een verklaring voor heeft mag me dat natuurlijk laten weten! Succes bij het brouwen.

Huub Soemers

Chimay Wit
Chimay Blanche (Wit), of Chimay Tripel, een gouden tripel met een alcoholgehalte van 8%. In de fles van 75 cl is het bekend onder de naam Cinq Cents. Dit frisse bier heeft een heel licht oranje kleur en is het meest gehopt en droogste van de inmiddels 5 Chimay bieren. Dit bier met zijn typische gouden kleur, zijn lichtjes troebel uitzicht en zijn fijne schuimkraag wordt vooral gekenmerkt door zijn aroma dat het resultaat is van een aangename combinatie van verse hopsoorten en gist. De smaak van het bier, zoals die in de mond wordt waargenomen, komt voort uit de geur van de hop. Het zijn vooral de fruitige toetsen van muskaat en rozijnen die dit bier een bijzonder aantrekkelijk aroma geven. Het aroma vult de toets van bitterheid aan. Er is geen zuurheid, maar een bitterheid die smelt in de mond. Dit Trappistenbier van hoge gisting, hergist in de fles en is niet gepasteuriseerd. Ze ontkennen bij de brouwerij dat ze tarwezetmeel gebruiken. Maar ze gebruiken tarwemeel, tussen 10 en 15%, om de schuimkraag goed vast te houden. In de brouwzaal wordt zuivere dextrose gebruikt, terwijl vloeibare invertsuiker wordt gebruikt voor de nagisting op fles. Chimay-Wit (Blanche) is een soort "bierchampagne". Het bier is licht, zeer koolzuurhoudend, en licht bitter. Het evenwicht in het bier getuigt van het streven van de monniken naar perfectie.

Recept voor 23 liter

Ingrediënten:
• 6400 gram Pilsmout;
• 500 gram Tarwevlokken;
• 400 gram Tarwebloem;
• 85 gram Kristalmout 150 EBC;
• Rijst hulzen 400 gram;
• Dextrose (druivensuiker) 500 gram;
• 28 gram Tettnang hop (4.5%) 75 min. meekoken;
• 20 gram Hallertauer Hersbrucker hop (4.0%) 75 min. meekoken;
• 4 gram Hallertauer Hersbrucker hop (4.0%) 15 min. meekoken;
• 12 gram Saaz hop [4.0%] t.b.v. dry hoppen;
• 1 pakje Wyeast 1214 of WLP 500 gist (beide oorspronkelijk afkomstig van Chimay).;
• Fosforzuur t.b.v. aanzuren brouwwater.

Waterhuishouding:□ Maischwater: 25 liter (afhankelijk van jouw brouwinstallatie);
□ Spoelwater: 13 liter. (afhan van jouw brouwinstallatie);
□ Maischschema: 90 minuten op 66 ̊C;
□ Koken: 90 minuten;
□ Begin SG: 1.075; Eind SG: 1.014;
□ Alcoholpercentage: 8.0%;
□ Kleur: 11 EBC;
□ Bitterheid: 27 IBU.

Bron: Beerrecipes.org

Terug naar overzicht