Honeyweizen Er zijn de laatste jaren verschillende versies op de markt verschenen van deze stijl. Gebruik bij voorkeur Duitse tarwemout. Deze schijnt een nootachtig karakter te geven, die aanvullend werkt met de honing en de gist. Honingmout is een gepatenteerde mout, gemaakt door Gambrinus Malting Co. En kan worden vervangen door cara-pils of Caravienne mout als de honingmout niet verkrijgbaar is . Ingrediënten voor 10 liter bier: 700 gram pilsmout 700 gram tarwemout 120 gram Duitse caramout 50 EBC 240 gram honingmout 240 gram Viennamout 480 gram lichte honing 15 gram Spalt hop 4% alfazuur (30 minuten koken) 15 gram Spalt hop 4% alfazuur (90 minuten koken) ¼ theelepel gips Duitse weizenbier gistslurry (sommigen geven de voorkeur aan een meer neutrale gist, zoals Wyeast 3333, maar 3056 en 3068 geven meer traditionele fenolen aan het aroma van dit brouwsel) Stap voor stap: Maisch de geschrote granen in 7 liter water, voorzien van de gips, van 66 °C. Zorg dat de tarwemout niet te fijn geschroot is, anders krijg je problemen met het filteren. Houd dit 90 minuten aan, begin te filteren en spoel met 10,5 liter water van 77 °C. Laat het wort 60 minuten koken, voeg de helft van de hop toe. Voeg na 60 minuten de rest van de hop en de honing toe en laat nog 30 minuten koken. De hoeveelheid wort is gereduceerd tot ongeveer 12 liter. Afkoelen tot 21 °C en voeg de gist toe. Vergist twee weken op 18 °C tot 20 °C. Daarna drie weken lageren op 16 °C. Bottel en nog twee weken laten rijpen. Scott Russell Bron: Brew Your Own, vertaald en bewerkt door Frits Haen |