Terug naar overzicht
21 nov. 2018 - Recept Barleywine

Dag leden,

Afgelopen vrijdag is het pakket van de Barleywine uitgedeeld. Ergens is er een foutje gemaakt waardoor er geen kruiden in het pakket zitten. Voor degenen die aanstaande zaterdag komen voor het samen wat brouwen, breng ik de kruiden mee. Voor degenen die voor de clubavond van december willen brouwen kunnen de kruiden a.s. zaterdag op het gezamenlijk brouwen op komen halen of er zelf voor zorgen. Voor degenen die na de volgende clubavond gaan brouwen, breng ik de kruiden ook mee op de clubavond van december. Excuses voor de gemaakte fout.

Voor de deelnemers aan het gezamenlijk brouwen nog het volgende:
-zorg voor materiaal om je kruiden klaar te maken
-graag wat tuinslangen mee brengen voor het koelen. Houd er rekening mee dat het heen en terug is.

Met vriendelijke groet,
Danny Linnenbank

 

RECEPT

Barleywine eerste prijs klasse C 2017/2018 met 92 punten

Ik brouwde dit bier (nr. 226)op 4 juli 2016 als proefbrouwsel voor de Brut ,methode champenoise.(Zie Roerstokblad mei )Ik stuurde het in als Barleywine en won in 2017 de eerste prijs in klasse C met 80 punten. Opmerking van de BKG-keurmeester : “Iets meer hopbitterheid en kaneel weglaten.” Hetzelfde bier won in 2017 de eerste prijs in klasse C met 92 punten. Dit recept als Brut (brouwsel 233) haalde geen finale in de clubwedstrijd van 2017.Hieronder het oorspronkelijke recept van brouwsel 226.
Bitterheid : 25 IBU (Glenn Tinseth) ; kleur 13 EBC ; BSG 1085  ESG 1006

Recept voor 10 liter :
Pilsmout 3 EBC     : 2200 g  55%
Cara Hell 15EBC   : 400 g  10%
Vienna 7 EBC        : 400 g  10%
Cara Pils 4 EBC     : 200 g  5%
Tarwemout 3 EBC : 200 g 5%
Suiker(rietsuiker)  : 600 g 15 %
 
Maischdikte  3.5
Maischwater 11,9 liter 
Spoelwater  4,1 liter
Maisch aangezuurd met fosforzuur  tot Ph 5,2
Maischschema : 65º storten (dalend naar:) 63°: 90 min rust
Jodiumproef negatief dan door naar 78°: 5 min rust
Kooktijd 90 min.
Hop Bitter : 1 gram/liter= 10 gram Northern Brewer First wort hopping :8,5% AZ geeft 23,1 IBU
Aromahop:   Goldings  : 3 gram 4,9 % AZ (0,7 IBU) Vlam uit
                         Saaz : 3 gram 3,8 % AZ (0,6 IBU) Vlam uit
                       Saphyr: 3 gram 3,5 % AZ (o,6 IBU) Vlam uit

Kruiden per 10 liter : 1 gram koriander/0,5 gram komijn /0,5 gram karwijzaad (kummel)/0,5 gram kaneelstok/ 0,25 gram anijszaad. Kruiden malen of vijzelen en toevoegen na uitzetten van de vlam.
Gist : Safale US 05 vergisten bij 22 graden(Gist gerehydrateerd met Go-Ferm van Lalvin en een dag vermeerderd met steriele wort van SG 50 en belucht met zuurstof)
Begin SG 1085    Eind SG 1006  Alcohol 11,9 %
Hoofdvergisting 10 dagen. Overhevelen op volle mandfles. Labofles meten en wachten tot mandflesinhoud hetzelfde EindSG heeft. (zichtbaar aan ontbreken van schuimrandje in de fles)

Veel succes,
Piet Reniers


P.S De lange rust bij 63 graden is echt nodig (Denk aan Theo Sonnemans’ lezing) om een ver uitgegist bier te krijgen met veel vergistbare maltose. De suiker is 100% vergistbaar en zorgt voor een hogere vergistingsgraad en voorkomt een TE volmondig bier.
 
               

 

 

Terug naar overzicht