Terug naar overzicht
17 nov. 2021 - Extra Nieuwsflits november 2021 Samen WAT brouwen

Extra nieuwsflits - Samen WAT brouwen - 20 november 2021

  • Samen WAT brouwen op zaterdag 20 november

Beste leden,

We zijn tevreden over het verloop van de clubavond van november; de getroffen maatregelen hebben veel van jullie niet weerhouden om de clubavond te bezoeken. De opkomst was goed en volgens ons was het weer leuk, leerzaam en gezellig. Dit sterkt ons vertrouwen dat we ook het "Samen WAT brouwen" as. zaterdag in goede banen kunnen leiden. Het gaat dus door!

Net zoals bij de clubavond gaan we wel vragen om bij binnenkomst een geldige QR-code en een geldig legitimatiebewijs te tonen; ook bezoekers/kijkers. Daarna is een mondkapje binnen niet verplicht maar mag natuurlijk wel. We hebben voldoende ruimte voor gepaste afstand en we zorgen voor frisse lucht. Natuurlijk geldt bij ons ook: heb je symptomen of ben je niet lekker: blijf dan thuis. We maken verder geen promotie om te grote drukte te voorkomen.

De leden die zich hebben opgegeven zijn van harte welkom om zijn eigen brouwinstallatie in de WAT hal op te bouwen en zijn eigen versie te brouwen van het recept (brouwpakket) voor de Meibok/Maibock. Vergeet niet om je pakket ook weer mee te nemen naar de brouwdag.

As. zaterdag zijn alle brouwers van harte welkom vanaf 09.00 uur en eventuele kijkers (ook met geldige QR-code) vanaf 10.00 uur. We ruimen rond 15.00 uur samen alles op zodat we allemaal weer een beetje op tijd naar huis kunnen. Voor koffie, thee en de lunch wordt gezorgd. Misschien vind je het leuk om wat biertjes van eigen gebrouwen bier mee te brengen, als het brouwen gedaan is kan er dan wat bier uitgewisseld en geproefd worden.

Hieronder volgt nog het verhaal van Danny over het brouwpakket voor de Meibo(c)k en het recept.

Brouw ze en tot ziens!

Het bestuur.


Brouwpakket november 2021
Door de Corona-crisis was er in 2020 helaas geen “Samen Wat Brouwen”. Wel waren er de pakketten van de IPA van Huub Soemers & Milde Stout van Fons Michielsen, die thuis zijn gebrouwen. Zoals de vooruitzichten nu zijn, kunnen we er voorzichtig aan gaan denken, om weer een SWB-Dag in de Wat-hal te gaan organiseren. We hebben hiervoor de datum van zaterdag 20 November 2021 ingepland. Dat is een week na de clubavond van 12 november, de avond waarop de bestelde pakketten zullen worden uitgedeeld. Het bestellen van de bierbrouwpakketten gaat zoals gewoonlijk weer via onze site. Door middel van een Nieuwsflits zul je op de hoogte worden gebracht vanaf wanneer je de pakketten kunt gaan bestellen. Je kan het pakket dus bestellen om mee te doen op de SWB-dag of om het bier gewoon bij jou thuis te gaan brouwen. Voor beide opties geldt dat je mee mag doen aan de wedstrijd om “ De Theo Stapels Trofee”! Door de crisis waren er het afgelopen jaar geen clubwedstrijden en was er dus geen winnend recept van de clubkampioen. Daarom heb ik zelf de stoute schoenen aangetrokken om een leuk recept samen te stellen en ik denk dat het wel aardig gelukt is.
 
Het recept
Ik ben gekomen tot een Meibok / Maibock. Het leuke aan dit type bier (Meibo(c)k uit de klasse C) is in mijn ogen, dat het  voor het Duitse types een ondergister is en voor het Nederlandse types een bovengister. Het maischschema heb ik voor beide bieren hetzelfde gehouden. Op deze manier kun je, na het koken en koelen, je batch opsplitsen. De ene helft met een bovengistende gistsoort in de woonkamer en de andere helft met een ondergistende gistsoort lekker koel, op een graad of 12 Celsius, in de schuur met een jasje aan tegen te grote temperatuurschommelingen. Heb je nog nooit een ondergistend bier gebrouwen, dan is dit natuurlijk een leuke gelegenheid om het eens te proberen! En ik kan je zeggen dat als de ondergister klaar is en je een kraakhelder bier uitschenkt, je toch wel gaat smilen. Ik ben dus eerst op zoek gegaan naar de juiste verhoudingen van moutsamenstellingen en heb van daaruit een keuze gemaakt. De eerste voorwaarde van mijn kant was dat alle mouten van mouterij The Swaen moesten zijn. Dus de volgende moutsoorten zitten erin: Swaen Pilsner, Goldswean Hell, Swaen Munich Light, Goldswaen Classic en voor het mondgevoel en schuim een beetje havervlokken. Deze ondergaan een 3-staps maisch op 62, 72 en 78 graden Celsius. Tijdens de kook en bij vlam-uit gaan er Hallertau Mittelfruh voor de bitterheid in en 2 keer de Hallertauer Huell Melon die mooie (hop)aroma’s afgeeft. Het recept laat je verder vrij of je nog aanvullend het bier wil dry-hoppen met 1 gram per liter of niet. Verder heb ik gekozen voor de W34/70 (ondergist) en de K-97 (bovengist) beide van Fermentis. Temperaturen van beide gisten zijn 12 en 20 graden Celsius en dus goed te doen in woonkamer en schuur, mocht je geen klimaatkast hebben. Je kan er dus voor kiezen om 2 (verschillende) gisten te bestellen en je batch op te splitsen. Ik hoop iedereen enthousiast te hebben gemaakt, dus doe mee op de SWB-dag of brouw het bier thuis.
 
Recept voor 20 liter:
Waterhuishouding:

20 liter maischwater en 15,03 spoelwater (aanpassen aan je eigen brouwinstallatie) 3 liter/kg.
 
Ingrediënten:
5,24 kg Swaen Pilsner 3 EBC.
0,59 kg Goldswaen Hell 25 EBC.
0,59 kg Swaen Munich Light 14 EBC.
0,14 kg Goldswaen Classic 120 EBC.
0,11 kg Havervlokken 2 EBC.
31,1 gr Hallertau Mittelfruh 4,2 %             60 minuten.
15,5 gr Hallertau Huell Melon 7,5 %         60 minuten.
10,7 gr Hallertau Huell Melon 7,5 %         vlam uit.
 
Werkwijze:
Storten op 62 graden Celsius, Beta-rust 20 min op 62graden Celsius, Alfa-rust 30 min op 72 graden Celsius en uit-maischen op 78 graden Celsius gedurende 5 minuten. Ieder moet voor zich weten om je maisch en spoelwater aan te zuren, ideaal is 5,4 in je maischketel na 15 min maischen. Verder niks met je water doen. Met SG van 1060 het wort de kookketel in en 90 min koken. Begin SG na het kookproces: 1069.

Ondergist: Fermentis W34/70 1 pakje per 10 liter. 14 dagen gisten op 13 graden Celsius, daarna overhevelen, 2 dagen op 14-15graden Celsius, daarna 3 weken op 12 graden Celsius. Bottelen met Fermentis F-2 bottelgist en 8,5 gram suiker per liter, Eind SG: 1022, Alcoholpercentage 6,9%.
Bovengist: Fermentis K-97, 1 pakje. 14 dagen gisten op 18,5 graden Celsius, overhevelen en dan 7 dagen nagisten op 16 graden Celsius, bottelen met 8,5gram suiker per liter, Eind-SG 1016, Alcoholpercentage 7,7%.
 
Namens de Commissie “Samen Wat Brouwen”,
Danny Linnenbank

Terug naar overzicht