Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Barleywine Brut methode champenoise

van:Piet Reniers
klasse:C
stijl:Barley wine

Beschrijving

Kruiden malen en of vijzelen en toevoegen na uitzetten vlam.

Gist: safale US 05 vergisten op 22°C ( gist gerehydrateerd met Go-Ferm van Lalvin en een dag vermeerderd met steriele wort van SG 50 en belucht met zuurstof).

Hoofdgisting 10 dagen. Overhevelen op volle mandfles. Labofles metenen wachten yot mandinhoud hetzelfde eind SG heeft. (Zichtbaar aan ontbreken van schuimrandje in de fles).

Recept gegevens

batch grootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:11.9 %
begin SG:1085
eind SG:1006
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):25.0
Water typePh 5,2

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout (3 EBC)2200 gr   3 EBC  
Carahell (14 EBC)400 gr   14 EBC  
Vienna mout (8 EBC)400 gr   8 EBC  
Cara Pilsmout (10 EBC)200 gr   10 EBC  
Tarwemout ( 3 EBC )200 gr   3 EBC  
Rietsuiker600 gr      
Northern Brewer10 gr 90 min. 8.5 % α  
Goldings3 gr   4.9 % α  
Saaz hop3 gr   3.8 % α  
Hallertau Tradition3 gr   3.5 % α  
SafAle US-051 zakje      
Koriander1 gr      
Komijnzaad1 gr      
Karwijzaad0.5 gr      
Kaneel0.5 gr      
Steranijs0.25 gr      

Maisch schema

63 °C78 °C
90 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

De lange rust bij 63°C is echt nodig om een ver uitgegist biet te krijgen met veel vergistbare maltose. De suiker is 100% vergistbaar en zorgt voor een hogere vergistigsgraad en voorkomt een Te volmondig bier.
de Roerstok receptendatabase: http://www.roerstok.nl/recepten?id=316