Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Scotch Ale

van:Jaques Bertens
gepubliceerd:Loon op Zand
klasse:D
stijl:Ale

Beschrijving

 

Het bier doet qua smaak en kleur zeker aan Scotch denken. Het bier mag misschien wat zoeter zijn. Een inkorting van de maischtijd bij 60°C tot 20 à 25 minuten ligt in de rede. Gordon Scotch Ale heeft een vrij sterke diacetyl (boterachtige) smaak. Om deze smaak in het bier te krijgen kun je het beste wat langer lageren, het jong bier goed beluchten en geen verse gist toevoegen. Op deze wijze wordt er door de gist

wat meer diacetyl aangemaakt. Meestal wordt dit als een brouwfout ervaren, bij dit biertype is het echter gewenst. Om het Engelse karakter van dit bier wat meer te versterken zou je de Saaz hop kunnen vervangen door een typische Engelse hop.

 

Recept gegevens

batch grootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcohol percentage:0.0 %
begin SG:1065
eind SG:1012
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Palemout (7 EBC)1750g   7 EBC  
Caramout (30 EBC)375g   30 EBC  
Caramout (150 EBC)375g   150 EBC  
Tarwevlokken250g      
Saaz hop3g 75 min. 4 α  
Fuggles4g 75 min.    
Goldings7g 75 min. 4 α  
Saaz hop10g 10 min. 4 α  
Fuggles4g 10 min.    
Wyeast 1728 Scottish Ale       
Zoutsnufje      

Maisch schema

52 °C60 °C72 °C75 °C
5 min.30 min.25 min.10 min.

Opmerkingen van de web redactie

Maischwater 9 liter & Spoelwater 8 liter
de Roerstok receptendatabase: http://www.roerstok.nl/recepten?id=263