Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Dubbel met eik

van:Paul Langenberg
klasse:B
stijl:Dubbel

Beschrijving

Deze keer een recept van eigen hand omdat het werken met houtsnippers mij zeer goed is bevallen. Iemand deed de suggestie om de snippers te steriliseren en dat leek me wel kunnen met alcohol. Omdat ik geen whisky in huis had (dat zou meer voor de lang liggen, immers ook van mout) heb ik cognac gebruikt en dat pakte toch ook goed uit. De snippers deed ik in een glas en schonk daarop de cognac tot de snippers net onder stonden. Een poosje laten intrekken en dan de snippers in een groot thee ei gedaan )te koop bij Simon Levelt) en dat na de hoofdgisting in het bier laten trekken. Ik gebruikte 25 gram op 30 liter maar een gram per liter schijnt de norm te zijn dus volgende keer verhoog ik iets. Het hout geeft een subtiele smaak die erg prettig is.

Dit recept is omgerekend naar 10 liter

Recept gegevens

batch grootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:0.0 %
begin SG:1080
eind SG:1018
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout (3 EBC)1300g   3 EBC  
Munichmout (12 EBC)1700g   12 EBC  
Brown Malt (200)70g   200 EBC  
Cara belge70g      
Caramout (150 EBC)70g   150 EBC  
Aromamout (120 EBC)80g   120 EBC  
Chocolademout (800 EBC)80g   800 EBC  
Suiker150g      
Northern Brewer25g 90 min. 10% α  
Cascade3g 15 min. 8 α  
Wyeast 1762 Belgian Abbey I    5% α  

Maisch schema

63 °C73 °C
45 min.45 min.
de Roerstok receptendatabase: http://www.roerstok.nl/recepten?id=256